Pas på snappen!

Af Anna Louise Hilstrøm, stud.cand.comm

Snapchat vokser hurtigt i popularitet blandt unge, men er det et uskyldigt legetøj, hvor der er plads til morgenhår og grimme ansigter, eller er det et farligt medie, hvor trusler om pædofili og mobning lurer lige om hjørnet?

Danske unge har i den grad taget Snapchat til sig, og der snappes på livet løs. Men spørgsmålet er, om det er sjove udtryk og hyggelige billeder fra hverdagen, der fylder mest, eller om nøgenbilleder og mobning definerer de unges brug af app’en.

Specielt den sidste del bliver gang på gang fremhævet i medierne.

Gennem interviews med fire unge brugere af Snapchat har jeg i mit speciale forsøgt at spore mig ind på, om bekymringerne vedrørende mobning, sexting og selvværd er overdrevne og skævvredne fortællinger, eller om der er grund til at bekymre sig om de unges manglende refleksioner, når de sender billeder, som måske – måske ikke – selvdestruerer efter få sekunder.

»Altså man kan kun se det (billedet, red.) i ti sekunder, jo. Så det er lige meget, hvordan man ser ud, hvis man laver et eller andet åndssvagt ansigt. Det har ikke så stor betydning,« lyder det fra en af de unge, som er blevet interviewet til specialet.

Snapchat lokker de unge

Med Snapchat kan du sende billeder og videoer til dine venner uden at bekymre dig om dit udseende. Beskeden selvdestruerer nemlig efter 10 sekunder.

Sådan lokker Snapchat de unge til at dokumentere hverdagssituationer og sende dem til hinanden. Men måske er det falsk varebetegnelse, når Snapchat fortæller, at beskederne automatisk bliver slettet. I medierne har der nemlig floreret adskillige sager på verdensplan, hvor unge mennesker er kommet i klemme, fordi deres snaps alligevel er blevet gemt og delt.

IMG_2132 IMG_2134 IMG_2133

Screenshots fra Snapchat 

Atypiske unge

Specialet byder på tankevækkende selvmodsigelser, og det rejser samtidig undren på en række områder. For eksempel fortæller alle fire interviewede unge, at de er atypiske brugere af Snapchat, fordi de forstår at reflektere over de mulige konsekvenser af, at deres snaps risikerer at blive screenshottet. De nikker også genkendende til problematikkerne om unge, der ikke reflekterer, som de selv gør; men her må der altså være tale om nogle andre unge:

»Folk, der bare tænker, hov det der er da meget sjovt, gem, send det lige til en ven, se lige hvad jeg har fået, ikke? Og så på den måde kommer det bare videre og videre og videre. Så man skal også igen tænke over, det kan jo godt risikere at blive screenshottet. Og så igen så skal man tænke over, hvilke venner man har. I stedet for bare at acceptere alle,« lyder det fra en af de fire interviewede unge.

Specialet stiller spørgsmålstegn ved, om de fire brugere virkelig er atypiske, eller om der måske er mange unge, der betragter sig selv som atypiske, fordi de ikke kan genkende det billede, medierne tegner af unge på Snapchat.

Teori om panik

For at forklare hvorfor de unge ikke kan genkende den måde, de bliver beskrevet på, arbejder specialet med moralske panikker.

Og der ses da også tegn på, at nogle af bekymringerne om Snapchat kan være ude af proportioner eller misforståede i forhold til måden, app’en bliver brugt på.

Ingen glansbilleder på Snapchat

Foruden faldgruberne tilbyder Snapchat nemlig også de unge et positivt frirum fra den selviscenesættelse, som finder sted på andre sociale netværkssider som Facebook og Instagram.

»Altså Facebook-billedet det er meget sådan velovervejet. Alle ens venner skal lige sige, det ser pænt ud, ser jeg tyk ud, hvor på Snapchat, der er det bare lige hurtigt billede, ti sekunder, og så er det sendt. Så det er ikke så velovervejet i forhold til Facebook, hvor man mindst skal have 600 likes eller sådan et eller andet,« siger en af de unge om forskellen på billeder til Snapchat og andre sociale netværkssider.

Specialet konkluderer, at det er for enkelt at bortkaste enhver kritik med moralske panikker som undskyldning, og det bliver samtidig fremhævet, at der er en række positive sider ved Snapchat, som det også er værd at fokusere på foruden kritikken. Så det kan godt være, at du skal passe på snappen, men app’en bringer også en masse sjov og positive sider med sig.

Læs hele specialet her

Læs redegørelse for artiklen her